Retentiebeugel

Mijn tanden staan recht, waarom moet ik dan nog een beugel dragen?
Tijdens de afgelopen behandeling zijn de stand van tanden en kaken gecorrigeerd en is een goed resultaat verkregen. Dit goede resultaat moet echter behouden blijven.
Deze ‘vasthoud tijd’ noemen we de retentie periode.

Tanden hebben de tijd nodig om in de nieuwe stand stabiel te blijven, terwijl de omgeving (tong, wangen,lippen) zich aan de nieuwe situatie moet aanpassen. De neiging om terug te lopen neemt langzaam af. Verandering in stand van tanden en kaken treedt echter niet alleen op na een orthodontische behandeling, maar ook bij mensen die geen behandeling hebben gehad. Tanden en kiezen blijven altijd in beweging! Daarom moet de nu geplaatste beugel volgens aanwijzingen worden gedragen om de veranderingen in de stand van de tanden te voorkomen.

Er zijn twee soorten retentieapparatuur: losse retainers en vaste spalkjes

Losse retainer
retentiebeugelDit is een kunsthars verhemelteplaat met enkele draaddelen. Het eerste half jaar dag en nacht dragen. Niet met eten en poetsen. Daarna is s’avonds en s’nachts meestal voldoende. Hoe minder spanning hoe minder je hem hoeft te dragen. Blijf hem ’s nachts dragen tot je 18e jaar.
Schoonhouden van de retainer kun je het beste doen met een tandenborstel en afwasmiddel. Daarna goed afspoelen. Bacteriegroei kun je tegengaan door de beugel 1 tot 2 keer per week te sprayen met 0.12 % chloorhexidine spray (bv Perio-aid).

 

dieptrekretainerEr zijn ook losse doorzichtige retainers (hoesjes) zonder metalen delen die worden gebruikt voor hetzelfde doel zoals de kunsthars verhemelteplaat. Welke soort wordt gebruik is afhankelijk van de situatie voor het begin van de behandeling en de behandelaar beslist aan het einde van de behandeling welke retainer bij jou past.

 

 

 

Vast spalkje of draadje
retentiebeugel ortho heerlen 2Deze worden aan de binnenzijde van de voortanden vastgeplakt. Laat hem lang zitten! Zeker 5 tot 10 jaar en als ze geen problemen geven nog veel langer. Het is moeilijk om de tanden onder de spalk schoon te houden. Zorgvuldige reiniging met ragers, tandzijde (flos) en dunne tandenstokers is belangrijk. Uiteindelijk moet iedereen zelf beslissen hoelang hij/zij met de retentie door wil gaan. Wanneer er problemen zijn (beugel verloren, gebroken of losgegaan), neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de praktijk. Wanneer tanden door onvoldoende dragen van de retentiebeugel toch weer gaan verplaatsen, is eenvoudige correctie met deze apparatuur niet mogelijk.