Buitenbeugel

De buitenbeugel bestaat uit een dikke metalen boog die in de mond in buisjes wordt geschoven. Deze buisjes zitten op dunne metalen bandjes, die op de bovenkiezen achterin worden vastgezet.cerv_headgear[1]
De boog komt naar buiten bij de mondhoeken en loopt langs de wangen buitenom naar achteren. Hij wordt aangespannen met een band om nek of over het hoofd. De buitenbeugel wordt vaak samen met andere apparaten toegepast. Het dragen van de buitenbeugel geeft weinig ongemak, ook niet tijdens het slapen. De lichaamshouding tijdens het slapen is daarbij niet van belang. Wel moet je er de eerste nachten aan wennen. Je kunt dan een paar keer wakker worden. Dit gaat vanzelf over als je doorzet. ’s Morgens kunnen de kiezen een tijdje gevoelig zijn. Dit is een normale reactie die geen kwaad kan. Neem de buitenbeugel uit als er gesport of gestoeid wordt.

Medewerking
headgearDe ervaring heeft geleerd dat de buitenbeugel minstens 14-16uur per etmaal gedragen moet worden om resultaat te geven. Onvoldoende dragen brengt met zich mee dat de behandeling onnodig moeilijker wordt, mislukt of gestaakt moet worden. In ieder geval zal door onvoldoende dragen de behandelingsduur aanzienlijk langer worden. Voor lagere school kinderen is het meestal het gemakkelijkst de beugel ’s nachts en onder schooltijd te dragen. Bij middelbare scholieren kan veelal het vereiste aantal uren worden bereikt wanneer de beugel na schooltijd en s’nachts wordt gedragen.

Mondhygiëne 
Het tandenpoetsen gaat gewoon zoals je dat geleerd hebt. Vaak breken tijdens de behandeling kiezen door achter de kiezen waarop de bandjes zitten. Let er dan op dat ook deze achterste kiezen goed schoongemaakt worden. Zorg er ook voor dat de bandjes en buisjes glimmend blijven.

Controle bezoeken 
De buitenbeugel moet regelmatig gecontroleerd en bijgesteld worden. Daarom moet je hem bij ieder bezoek meebrengen. Als de beugel kapot gaat of als er een bandje is losgeraakt moet je direct opbellen. Je krijgt dan een tussentijdse afspraak om de problemen te verhelpen. Bel ook op als er andere problemen zijn die het goed dragen van de beugel belemmeren of vertel ze tijdens het eerst volgende bezoek.